De ce e bine sa ai un pulsoximetru acasa

Putem sa spunem ca pandemia a schimbat multe in modul in care oamenii isi fac cumparaturile – si, de asemenea, articolele pe care le cumpara. La inceput, au existat o multime de lucruri care au fost cumparate impulsiv, si anume: mancare, spirt, dezinfectanti, masti, termometre.

Mai nou, oamenii au inceput sa fie ceva mai linistiti si sa nu mai actioneze din impuls, ci mai degraba cu cap si mai ales in mod precaut. In aceasta categorie intra si dispozitivele precum oximetrul sau pulsoximetrul.

Ce reprezinta un oximetru sau pulsoximetru si la ce ne folosesc acestea?

Ele sunt dispozitive medicale electronice care se fixeaza pe deget pentru a masura nivelul de saturatie a oxigenului din sange si rata pulsului. Un pulsoximetru este utilizat de obicei in evaluarea pacientilor cu boli cardiace si pulmonare. Totodata, pulsoximetrele au inceput sa fie cumparate mai des din moment ce nivelurile scazute de saturatie a oxigenului din sange pot fi un semn al infectarii cu Covid -19.

Logica este ca dificultatile de respiratie, unele dintre simptomele bolii, pot fi mai usor depistate in momentul in care iti masori si saturatia de oxigen din sange si pulsul.

De aceea unii oameni doresc, sau au neaparat nevoie, sa isi monitorizeze nivelul de saturatie al oxigenului chiar la ei acasa.

De ce ar trebui sa ai in casa un pulsoximetru

Medicii sunt de parere ca in mod normal nu este nevoie sa utilizam obsesiv monitorizarea pulsoximetrica, cu exceptia pacientilor care se stiu cu  o boala pulmonara cronica. Insa, vremurile pe care le traim nu sunt tocmai ‚normale’. Daca fiecare persoana care banuieste ca ar putea avea probleme de respiratie sau este infectat ar monitoriza oxigenul din sange si rata pulsului,  resursele ar fi directionate catre detectarea mai timpurie a complicatiilor, iar medicii ar putea face mai mult pentru a mentine acesti pacienti in afara sectiilor de ATI si a salva cat mai multa lume in stadii incipiente ale bolii.

Care este nivelul optim al nivelului de oxigen din sange si al pulsului?

Daca ai un pulsoximetru si vrei sa iti verifici nivelul de oxigen din sange, este important sa stii ca un nivel cuprins intre 95% – 97% este considerat unul normal; valori mai mici la masuratori repetate trebuie sa fie un motiv de ingrijorare si este necesar sa apelati la medic.

Totodata, cei care intentioneaza sa utilizeze un pulsoximetru trebuie sa stie ca fiecare om are un „nivel de baza” al acestor valori. Daca exista devieri de la acesta, un profesionist medical va poate ajuta sa descoperiti cauzele acestor modificari cu ajutorul unor investigatii suplimentare mai amanuntite. Modificarile ar putea fi legate de o problema pulmonara non-COVID care ar putea fi nediagnosticata, cum ar fi astmul, o bronsita cronica sau o pneumonie bacteriana.

Un pulsoximetru este un aparat non-invaziv, mic de dimensiune si foarte usor de utilizat, atat acasa cat si in diferite unitati medicale, care insa poate fi de mare ajutor in depistarea precoce a problemelor de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *