Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. Pentru a sti care sunt valorile normale ale acesteia, cei care au fost diagnosticati cu diabet trebuie sa foloseasca zilnic un glucometru contour plus.
Aceste aparate numite glucometre, sunt extrem de eficiente, necesitand doar o singura picatura mica de sange si sunt de dimensiuni mici astfel incat sa poata fi usor de transportat. Daca ai nevoie sa-ti masori periodic glicemia, poti lua glucometrul cu tine oriunde si oricand.
Glucometrele sunt aparate obligatorii in cazul diabeticior, deoarece pot preveni crizele diabetice.
Utilizarea glucometrului te poate ajuta sa:
– Verifici glicemia – daca este ridicata sau scazuta;
– Recunosti tiparele atunci cand este mai probabil sa ai o crestere sau o scadere a glucozei in sange;
– Vezi cum reactioneaza nivelul de glucoza dupa efort sau in perioade de stres;
– Monitorizezi efectele suplimentelor administrate pentru diabet si ale altor terapii;
– Evaluezi cat de bine indeplinesti obiectivele specifice tratamentului.
– Previi o criza diabetica, monitorizand constant nivelul glicemiei.
Un model de glucometru foarte des folosit si eficient este contur plus ELITE, fiind foarte usor de utilizat (este gata pregatit pentru testare imediat la scoaterea din ambalaj) si care ofera masuratori remarcabil de exacte. Functia Feedback imediat cu smart LIGHT (indicator luminos colorat) este de ajutor in special pentru cei varstnici. Alte functii includ: Recoltarea Second-Chance, Transfer fara fir al datelor pe smartphone sau tableta compatibile, dar si optiunea de a adauga informatii suplimentare la masuratorile glicemiei.
Atunci cand ai diabet, cel mai bine este sa eviti sa te confrunti cu valori mari ale glicemiei. Exista cateva reguli pentru a mentine nivelul zaharului in sange, si anume:
- Evita supararile.
In orice situatie stresanta, nivelul glicemiei va creste, de aceea este foarte important sa nu te superi si sa incerci sa ramai calm in orice situatie.
- Controleaza corect si constant glicemia.
O monitorizare corecta poate duce la mentinerea in limite normale a glicemiei.
- Ai grija la alimentatie.
Cel mai bine este sa ceri ajutorul unui nutritionist care sa iti spuna ce alimente sa consumi. Evita dulciurile si alimentele procesate, iar daca e nevoie apeleaza si la un cantar de bucatarie pentru alimente.
- Fa miscare in mod constant.
Exercitiile fizice cresc sensibilitatea organismului la insulina, aducand practic glucoza din sange in celule si scazand nivelul glicemiei. Incearca sa faci sport in mod constant.
- Respecta cu sfintenie tratamentul pe care l-ai primit.
Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa detina in permanenta un glucometru in buzunar pentru a putea sa verifice nivelul zaharului din singe in orice moment al zilei. Mai mult decat atat, in functie de tipul diabetului, doar medicul specialist poate prescrie o reteta si nu este recomandat sub nicio forma tratamentul dupa ureche.