Care sunt principalele semne timpurii in caz de diabet

Cel putin 25% dintre persoanele cu diabet zaharat nu cunosc starea lor de sanatate. Ei isi desfasoara activitatile de zi cu zi fara a acorda atentie simptomelor, iar diabetul se poate instala treptat in organism.

Pentru a intelege de unde provin simptomele diabetului, este necesar, in primul rand, sa intelegem ce este exact diabetul. Acesta este un intreg grup de tulburari eterogene ale corpului, ale caror proprietati comune sunt hiper glicemia (o crestere a cantitatii de zahar din sange). Ca urmare, se dezvolta o deficienta acuta de insulina sau eficacitatea actiunii acesteia scade, sau ambele in acelasi timp. Aceste procese interconectate dau nastere tuturor simptomelor clinice si se reflecta in rezultatele testelor de laborator ale diabetului zaharat.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat: tip 1, tip 2, sau gestational (diabet de sarcina) . Pentru fiecare tip exista simptome caracteristice, cu toate acestea, exista semne comune. Eficacitatea viitorului tratament pentru diabet va depinde de cat de repede sunt observate primele simptome si de cat de repede se pune diagnosticul corect.

Astfel, exista mai multe semne care pot indica in mod clar ca poti dezvolta sau ai dezvoltat deja diabet:

  1. Pierderea brusca in greutate

Aceasta este unul dintre primele semne ale unei boli in curs de dezvoltare care ar trebui sa te alerteze. Se pare ca mananci ca de obicei, nu tii o dieta stricta si nu te chinui cu exercitii zilnice in sala, dar in acelasi timp te „topesti” chiar in fata ochilor tai. La inceput, pierderea in greutate poate fi incurajatoare. Dar bucuria va fi de scurta durata, deoarece pierderea rapida si brusca in greutate fara a face actiuni concrete in acest sens este un semn sigur al unui fel de boala. In cazul diabetului zaharat, se slabeste din cauza lipsei insulinei de care are nevoie organismul, insulina care inlesneste patrunderea glucozei in celele si folosirea sa de catre celulele intregului corp. Ca urmare, in organism exista glucoza multa, dar nu poate fi folosita de catre celule.

  1. Setea

Gura uscata constant, nu dispare, chiar si cu consumul de volume mari de lichid. Ti-e sete tot timpul. Bei apa, ceai, sucuri – tot ce-ti place si iti atrage atentia, dar rezultatul este zero: vrei totusi sa bei si nu conteaza daca afara este o vara fierbinte sau o iarna geroasa.

  1. Oboseala incredibila

Daca ti se intampla ca intr-o zi obisnuita, fara sa treci printr-o anumita schimbare de stil de viata sau boala, sa nu te poti ridica din pat, atunci ar trebui sa te puna pe ganduri. Pierderea fortei fizice, slabiciunea, epuizarea sunt cateva dintre simptomele sigure ale diabetului. Nu este nimic surprinzator in faptul ca organismul isi pierde vitalitatea.

  1. Senzatie constanta de foame

Brusc ai un apetit intens, te napustesti lacom la mancare, desi a trecut doar o ora dupa ce ai luat o masa copioasa. Chiar si atunci cand mananci multa mancare, esti in mod constant flamand. Cauza cresterii apetitului este o tulburare incalcare a proceselor metabolice ale glicemiei din organism.

  1. Iti doresti constant sa mergi la toaleta

O situatie similara se intampla cu cistita. Dar, in acest caz, cauza nu este inflamatia rinichilor, ci incapacitatea organismului de a face fata glicemiei crescute din sange. Incercarile de a elimina excesul de zahar duc la o nevoie constanta de a urina.

  1. „Nisip in ochi” si vedere incetosata

Ochii pot incepe brusc sa vada dublu sau exista o senzatie de ceata. Deficienta vizuala in diabet este cauzata de o tulburare a functiei retinei din cauza cresterii glicemiei din sange.

  1. Rani si abraziuni care nu se vindeca sau se vindeca greu

Ai observat ca nici macar ranile si abraziunile mici nu trec foarte mult timp si iti produc multe neplaceri si disconfort? Sau esti ingrijorat de mancarime in unele locuri ale corpului, adesea intime? De regula, cu astfel de simptome, femeile merg la dermatolog sau ginecolog, dar pot fi semne de diabet.

Astfel, constientizarea, precautia si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt cruciale in lupta impotriva diabetului. Sunt cateva semne alarmante care ar trebui sa te puna pe ganduri, iar daca te incadrezi intr-una din situatiile prezentate mai sus, cel mai bine ar fi sa consulti un medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *