Mentinerea glicemiei din sange in limitele recomandate de medic poate fi o provocare pentru cei ce sufera de diabet. Aceasta pentru ca multe lucruri fac ca nivelul glicemiei din sange sa se schimbe atunci cand ai diabet, uneori intr-un mod cu totul neasteptat.
Monitorizarea glicemiei
Unul dintre obiectivele principale ale tratamentului diabetului zaharat este mentinerea nivelului glicemiei din sange intr-un interval specific. Cheia este pastrarea echilibrului intre alimentatia sanatoasa, sport si tratamentul pentru diabet zaharat. Atunci cand iti monitorizezi glicemia, poti intelege mai usor legatura dintre glicemie, alimente, exercitii fizice si insulina.
Astfel, mentinerea glicemiei din sange intr-un interval optim ajuta la reducerea riscului unei persoane de a dezvolta o serie de complicatii legate de diabet.
Cat de des trebuie sa verifici glicemia ?
De cate ori persoanele cu diabet zaharat care folosesc insulina isi vor verifica nivelul glicemiei, valorile glicemiei nu vor fi intotdeauna identice, ci ele variaza in functie de o serie de factori. Automonitorizarea structurata implica verificarea nivelului glicemiei din sange in anumite momente ale zilei (de exemplu, dupa mese) pentru o anumita perioada (de exemplu, doua saptamani) si apoi mentinerea legaturii cu medicul pentru a afla mai multe despre alimentatia specifica diabeticilor, activitatea fizica si tratamentul necesar.
De ce este nevoie pentru a verifica glicemia din sange?
Pentru a verifica glicemia din sange, ai nevoie de:
- Un glucometru
- Bandelete de testare.
Astfel, glucometrul este destinat autotestarii pentru persoanele care sufera de diabet, cu probe de sange venos si sange integral capilar proaspat recoltat din varful degetului sau din palma.
Exista multe tipuri diferite de glucometre, oferind caracteristici diferite si la preturi diferite pentru a satisface nevoile individuale ale fiecaruia.
Pastrarea unei evidente a nivelurilor de glucoza din sange poate fi de mare ajutor. Poti tine un jurnal sau poti utiliza o aplicatie pe telefonul tau mobil pentru a inregistra rezultatele masurarii.
Cand ar trebui sa iti verifici nivelul glicemiei din sange?
Aceasta variaza in functie de fiecare individ, de tipul de diabet si de insulina utilizata. Medicul specialist te va ajuta sa decizi cate verificari sunt necesare si nivelurile pe care sa le urmaresti. Totusi, orele posibile de verificare sunt:
- Inainte de micul dejun
- Inainte de pranz/ cina
- Doua ore dupa masa
- Inainte de culcare
- Inainte de exercitii fizice
- Cand te simti rau etc.
Verificarea glicemiei de patru ori pe zi este de obicei recomandata persoanelor cu diabet de tip 1. Cu toate acestea, multi oameni verifica mai des, sau mai rar, in functie de necesitati.
De ce este atat de important sa iti verifici nivelul de glicemiei din sange?
Verificarea regulata a nivelului de glicemie din sange iti poate definitiva alegerea unui stil de viata sanatos si te poate ajuta sa preintampini aparitia altor afectiuni mai grave!