Sezonul rece este pentru mulți dintre noi perioada din an în care răcim, ne simțim obosiți sau avem insomnii, iar organismul este mai slăbit și reacționează mai greu la frig, la viruși sau la bacterii. Motivul pentru care se întâmplă toate acestea este imunitatea scăzută.
Ce trebuie să facem pentru a rezolva toate aceste probleme? Sistemul imunitar este cheia, iar creșterea imunității este răspunsul. Așa cum am menționat, în sezonul rece imunitatea scade, de aceea trebuie acționat din timp, nu numai pe parcursul iernii. Dar mai întâi să vedem ce este imunitatea.
Imunitatea: Definiție, tipuri
Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, paraziți, toxine), iar protecția împotriva acestora o asigură sistemul imunitar – un sistem complex alcătuit din anticorpi. Cum protejează sistemul imunitar organismul? Odată venit în contact cu agentul patogen, sistemul imunitar îl identifică, îl distruge și memorează antigenul (structura străină organismului) pentru a putea reacționa atunci când îl va întâlni din nou.
Există două tipuri de imunitate:
- Înnăscută sau nespecifică;
- Dobândită sau adaptivă.
Dacă imunitatea înnăscută rămâne neschimbată toată viața, imunitatea dobândită sau adaptivă se poate modifica și poate fi obținută prin trei moduri:
- În mod natural și activ: sistemul imunitar memorează bolile anterioare;
- În mod natural pasiv: anticorpii preformați ai mamei transferă nou-născuților imunitatea naturală dobândită sau imunitatea pasivă;
- În mod artificial: prin administrarea de vaccinuri și seruri.
Cum îți poți crește imunitatea în sezonul rece?
Dacă imunitatea scade preponderent în sezonul rece, trebuie să știi că există soluții pentru a crește imunitatea și pentru a fi sănătos și în această perioadă. Deși pare o problemă complicată, există câteva soluții la îndemâna fiecăruia pentru creșterea imunității. Iată câteva dintre acestea:
- Ai grijă la igienă! Spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a mânca, atunci când folosești baia, atunci când ajungi acasă, etc. Evită să îți atingi fața, ochii, nasul cu mâinile murdare!
- Dormi suficient! Deoarece organismul se regenerează în timpul somnului, este indicat să dormi cel puțin 7-8 ore/noapte. Ai grijă să nu existe surse de lumină albastră în camera în care dormi!
- Hidratează-te! Știai că apa are două roluri importante în organism? Apa transportă oxigenul către celule și îndepărtează bacteriile/toxinele care cauzează infecția. Se recomandă să bem 8-10 pahare de apă pe zi. Limitează factorii care duc la deshidratare, cum ar fi consumul de alcool sau fumatul!
- Alege o dietă echilibrată și alimente ce conțin vitamine: fructe și legume, alimente bogate în vitamina C și antioxidanți. Evită alimentele prăjite și procesate ce conțin grăsimi sau zahăr în exces.
- Alege un stil de viață activ și echilibrat! Fă sport/mișcare cel puțin 30 de minute pe zi. Poți alerga, poți merge pe jos, poți face exerciții fizice moderate, poți practica yoga, etc. Cum ajută mișcarea și sportul la creșterea imunității? Simplu: prin creșterea fluxului sanguin și, deci, prin creșterea celulelor albe din sânge, care protejează organismul împotriva bolilor. De asemenea, este important să diminuezi pe cât posibil stresul și sursele de stres.
- Alege suplimente alimentare! Dacă știi că ai o imunitate scăzută în sezonul rece, te poți pregăti din timp pentru această problemă și poți lua suplimente alimentare care să ajute la creșterea imunității. Astfel, consumul de zinc ajută la combaterea virusurilor respiratorii, iar consumul de vitamine C, D și B12 este benefic pentru creșterea imunității.
IMUNIX – Formula naturală pentru creșterea imunității
Pentru creșterea imunității noi îți recomandăm Imunix – un supliment alimentar ce conține o combinație unică de spirulină și drojdie de bere îmbogățită cu seleniu, care ajută la întărirea imunității. Spirulina este o sursă bogată de proteine și conține fier, vitaminele A, E, B, potasiu, enzime și minerale. Drojdia de bere are un conținut ridicat de vitamine din grupa B (B1, B2, B6, biotină, niacină), iar seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți.
Imunix crește imunitatea, ajută la creșterea activității fizice, crește nivelul de vitamine și minerale necesare organismului, ajută la regenerarea sistemului nervos.
Intră pe Onlinefarmacia.ro, vezi întreaga ofertă de vitamine/suplimente alimentare care te pot ajuta la creșterea imunității și comandă online!
! Important de știut ! Așa cum există imunitate scăzută, există, de asemenea, imunitate crescută sau exagerată. Hiperactivitatea sistemului imunitar se manifestă în cazul alergiilor și bolilor autoimune, atunci când o structură proprie nu mai este recunoscută de către organism ca fiind a sa și începe sinteza anticorpilor îndreptați spre aceasta. În aceste cazuri creșterea imunității nu este benefică, iar, dacă ai o boală care se regăsește în una din cele două categorii (alergii sau boli autoimune), medicul tău specialist te poate îndruma exact cu privire la imunitatea ta.
Surse informații: Ziar Medical, Summit Health